Sperus-logga.jpg

Män och kvinnor mår dåligt på olika sätt

Om man ska generalisera riktigt grovt kan man hävda att män har mycket svårare än kvinnor för att erkänna sina djupaste bekymmer, eftersom män har fått lära sig att bevara sin självbehärskning och att undertrycka och dölja sina känslor.

Kvinnor får ofta lära sig att visa sina känslor och prata om dem från tidig ålder. Icke desto mindre vill många kvinnor knappt berätta ens för sina närmaste vänner att de är deprimerade eller oroliga eftersom de är rädda för att bli betraktade som svaga.

MYA19278.JPG

Vår ovilja att berätta hur vi verkligen känner och den fasad vi visar upp för våra medmänniskor bidrar helt enkelt till illusionen att vi har allt under kontroll.

Faktum är att de flesta människor inte öppet visar och uppriktigt berättar om hur de brottas med sina egna tankar och känslor. De håller masken och låtsas som ingenting och visar en stark, självsäker, lycklig och självständig fasad mot omgivningen. För att orka med sina jobbiga känslor kanske de dricker för mycket, tar lugnande medel, gråter sig till söms varje kväll, vänsterprasslar, gräver ner sig i arbete eller lider i tysthet samtidigt som de sakta men säkert får magsår.

Sexmissbruk, ekonomisk vårdslöshet, supande och våld. Den manliga depressionen tar sig ofta uttryck som rimmar illa med en diagnos som baseras på kvinnors symtom.

I många fall reagerar inte män likadant som kvinnor när de mår psykiskt dåligt. I stället för att bli passiva och orkeslösa, i linje med den etablerade symtombilden för depression, söker ofta män tröst i ett mer utagerande beteende. Det kan handla om hypersexualitet, risktagande med pengar, överkonsumtion av alkohol och i värsta fall familjevåld och självmord.

Många reagerar med vrede och förändrar sin personlighet helt. Det kan innebära att de inte fångas upp av vården som ofta utgår från ett kvinnligt perspektiv när det gäller depression.

Kontakta oss pil2.png

12680024.JPG

Bruk, riskbruk och missbruk

Beroende är en upplevelse som växer fram som en reaktion på något som känns så tryggt och lugnande att man inte kan vara utan det. Inte bara alkohol och droger utan även aktiviteter som arbete, ältande och porrsurfande kan fylla denna funktion.

Det finns många typer av beroenden som; arbete, sex, träning, shopping, mat, spel och drogberoende. Oavsett hur beroendet ser ut så skapar det lidande i form av kroppsliga, känslomässiga, sociala och ekonomiska följder.

Det är viktigt att ta reda på vad beteendet har för funktion och att kartlägga vidmakthållande faktorer. Beroendet är ofta ett sätt att söka tillfällig njutning, kickar, spänning och hantera känslomässigt obehag.

Sperus erbjuder kurser i Mindfulnessbaserad KBT för personlig utveckling och balans med fokus att bryta mönster i relationer, arbete, träning, shopping, mat, sex, som skapar problem i ditt liv.

Psykoterapi & Coaching - KBT, Schematerapi, ACT

Viary app

Motiverande samtal där du tar reda på hur du vill leva ditt liv, blir medveten om dina behov och tar steg att leva fullt ut. Ett liv där du är huvudperson, tar hand om dig, sätter gränser, är nyfiken, har goda relationer och visar känslor. Coaching mellan träffarna i vardagen med appen Viary.

Certified user Viary

Verktyg som förebygger och behandlar sömnproblem, oro, smärta, depression. Du övar att hantera stress som ingår i livet, minskar den du kan påverka, bryter mönster med kontroll, låg självkänsla, svartsjuka, destruktiva relationer, otrohet och försök att lösa andras problem. Förebygger återfall i gamla vanor med socker, tobak, alkohol, sex och köpberoende.

Stresshantering

Erbjudande Terapi och Coaching, 45 min (ordinarie pris 1.200:-):

Lilla paketet, 1-5 samtal:

Testa personlig vägledning, metod, personkemi med kartläggning och förslag på upplägg.

Just nu: 1200:- per gång

Mellanpaketet, 5 samtal:

Motiverande samtal med verktyg för förändring och action plan från tanke till handling.  

Just nu: 1200:- per gång

Stora paketet, 10 samtal:

Personlig vägledning med verktyg som bryter mönster och förebygger återfall i gamla vanor.

Just nu: 995:- per gång

Ledare: Åsa-Marie Sandelin

Mottagning: No 18 Office & Lounge, Birger Jarlsg 18 A, 3 tr, Stureplan

LS00031.JPG

Mindfulnessbaserad återfallsprevention, 8-veckors träning  Meditation-Yoga-KBT i programmet Mindfulness Based Relapse Prevention av forskare

Gruppträning i kroppskännedom i öppen grupp med tekniker hur du bryter reaktiva mönster som skapar stress i vardagen.


Erbjudande: Gå 4 eller 8 gånger i öppen grupp de datum och tider som passar dig! Kursen räknas som friskvård av arbetsgivare.
Anmäl tid & datum till asa-marie@sperus.se

Stresshantering i 8-veckors program med meditation, yoga, KBT av forskare som förebygger och behandlar sömnbrist, oro, smärta, depression. Gruppträning med kroppskännedom varvat med föreläsning. Du övar mellan passen i vardagen appen Viary.

Träning för reflektion och återhämtning med erbjudande att ta reda på hur du vill leva ditt liv, bli medveten om dina behov och tar steg att leva fullt ut. Ett liv där du är huvudperson, tar hand om dig, sätter gränser, är nyfiken, har goda relationer och visar känslor. Du tränar mellan passen i vardagen för psykologisk flexibilitet.

Du övar hantera stress som ingår i livet, minskar den du kan påverka, bryter mönster med kontroll, låg självkänsla, svartsjuka, destruktiva relationer, otrohet och försök att lösa andras problem. Förebygger återfall i gamla vanor med socker, tobak, alkohol, sex och köpberoende.

Passar dig som vill ändra riktning eller lever nära anhörig med funktionshinder, sjukdom, missbruk med anpassning på bekostnad av dina behov. Du lär dig acceptans, självrespekt, impulskontroll som hjälper dig möta utmaningar på ett nytt sätt.

Atlet - funktionshindrad tränar tillsammans oavsett erfarenhet, ålder, kondition i kläder vi bär för dagen kostym, myskläder, dräkt.

Mindfulness är en metod för närvaro i din kropp, dina relationer, ditt liv utan att värdera och döma. Medvetenhet om tankar, känslor, kropp ger frihet att agera enligt dina värderingar.

I KBT, Schematerapi, ACT används medveten närvaro för fokus här och nu.

Certified user Viary

Träningen följer manual från beprövad forskning i programmen:

Mindfulness Based Stress Reduction av Jon Kabat-Zinn.

Mindfulness Based Relapse Prevention av Sarah Bowen, Alan Marlatt.

Du tränar själv med appen Viary mellan träffarna.

Priser :

Gruppträning i öppen grupp.

4 träningspass och miniretreat i tystnad:

Pris: 4.960 exkl moms.

8 träningspass och miniretreat i tystnad:

Pris: 7.990 exkl moms.

Ledare: Åsa-Marie Sandelin.

Mottagning Stockholm

Birger Jarlsgatan 18 A, vån 3

Stureplan, Stockholm

0709 74 57 11

Åsa-Marie Sandelin

Åsa-Marie Sandelin:

Leg. Arbetsterapeut,
Leg. Psykoterapeut,
cert. Schematerapeut handledare, specialiserad i mindfulnessbaserad KBT, ACT, DBT med psykoterapi, coaching, handledning, parterapi, stand up, för privatperson, företag, organisation.

Sperus mottagning: Birger Jarlsgatan 18 A, vån 3. Stockholm

 © Sperus 2017